grillad lax med grön ärtsås och matvete



Bilden och receptet är tagen från ett nummer av Allt om mat. Jag älskar färgglad mat, den gröna ärtsåsen lysr upp hela rätten! Mina ändringar blev att jag använde grönsaksfond istället för kycklingfond, jag valde också att ugnsbaka laxen istället för att grilla den i en grillpanna.

Till 4 personer:

500g skinn- och benfri laxfile
3 dl matvete
1 röd paprika
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Sås:

3 dl frysta gröna ärtor
1 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksfond
1 dl lätt créme fraiche
1 msk timjan, hackad
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Mer timjan till garnering

1. Tillaga matvetet enligt förpackningens anvisning. Kärna ur och fintärna paprikan. blanda paprika och matvete.
2. Sås: koka ärtorna i vatten och fond ca 3 minuter. Tillsätt créme fraiche. Mixa slätt med stavmixer. Rör i timjan och krydda med salt och peppar.
3. Skär laxen i fyra portionsbitar. pensla med olja och strö över salt och peppar. Grilla i grillpanna ca. 4 minuter på varje sida.
4. Servera laxen med matvete och ärtsås. Garnera med timjan.

snabbt stekpannebröd



Om man är sugen på något brödliknande, som är nygräddat och varmt är dessa havregrynsbitar perfekta. Självklart kan man blanda ihop lite vetemjöl, vatten, bakpulver och salt, så har man fått något ännu mer bröd liknande. Men jag kände inte för att använda mjöl idag, därför mixade jag lite havregryn och använde istället.

Havregrynsbitar

Mixade havregryn
Vatten
Salt
Örtkryddor

Välj mängd och blanda ihop, det skall vara lite fuktigt, platta ut i en het stekpanna och stek på medelvärme på båda sidorna tills de har fått fin färg.

tofu i het kokossås



Som vanligt så han kameran inte fram när det väl var färdiglagat. Som tur var tog jag receptet från tidningen Allt om mat, med jag gjorde några ändringar:
-lade till purjolök
-röd paprika
-squash
-plockade bort sockerärtor
-använde fet kokosmjölk
-använde risnudlar istället för vanliga
-använde vanlig sambalolek
-kryddade också till det med lite extra chiliflakes






black currants and banana smoothie



I sommras plockade jag vinbär från våra stora buskar flera dagar, just för att en dag som den kunna njuta av de energi-proppade små godingarna.

Svartvinbär- och banansmoothie

Svarta vinbär, frysta
Banan
Havremjölk

Ta de mängder du vill, det blir gott hur som helst, mixa ihop. Jag lät vinbären vara frysta så blev det lite glassigt och gott som jag gillar!





asiatisk lax i ugn med avokadokräm



Hittade det här fantastiska receptet i ICA:s tidning Buffé, det var en smakexplosion i munnen, helt otroliga kombinationer av samker, det här receptet hade allt! Det var så gott att jag höll på att glömma fotografera, det fick bli en snabb bild på det lilla som blev kvar innan också det åts upp!

Lax i ugn (4 personer):

500g skinn- och benfri laxfilé
1 msk finhackad chilifrukt
finrivet skal av en lime
2 msk färskpressad limejuice
1 msk japansk soja
1 msk finriven ingefära
1/2 msk honung

1. Sätt ugnen på 200C
2. Rör ihop ingredienserna till marinaden, lägg laxen i en ugnssäker form så att den precis får plats. Häll på marinaden och låt stå.
3. När ugnen är varm, ställ in laxen i 15 minuter, eller tills den är klar. Ös gärna marinaden över några gånger under tiden.

Avokadokräm:

2 avokado
1 msk wasabi (från tub)
1 msk färskpressad limejuice
1 krm salt

1. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadorna. gaffelmosa eller mixa med wasabi, limejuice och salt.

Gurk och blomkålssallad:

1 msk sesamfrön, rostade i en torr stekpanna
1 gurka (ca 400g), skalad
1/2 blomkål (ca 350g), hyvlad
lite honung
1 1/2 tsk risvinäger
1 1/2 msk färskpressad limejuice
3/4 tsk salt
1 1/2 krm peppar

1. Blanda ihop allt och strö över sesamfröna.

Servera allt tillsammans!


aprilmorgon

En plats där jag samlar mina recept som får mig att må bra.

RSS 2.0