bean burgers with salsa




Snabblagad och smakrik lunch mat.

Bön burgaren:

Kidney bönor
Vitkål
Rödlök
Chili
Curry
Gurkmeja
Spiskummin
Basilika
Örtsalt

ev. olja till stekning

Finhacka vitkålen, rödlöken och chilin och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Det är inte så noga med mängden, idag hade jag lite bönor över och mer kål, kryddorna tog jag efter smak. Eftersom det inte är några råa ägg eller liknande i så går det utmärkt att smaka av röran. Välj även hur mycket du mixar, själv tycker jag att det är gott med lite bitar som ger tuggmotstånd.

Forma smeten till runda, jämna och lite utplattade bullar och stek i panna eller baka i ugn i 200 grader, ungefär 5-10 minuter tills de har fått fin färg. Jag föredrar att steka i ugnen, speciellt om jag gör många burgare. Det finns en risk att de faller isär i stekpannan, hur som helst hade min mage inte ork att vänta på en ugn att värmas upp, därför hamnade dagens bönburgare i stekpannan.


Tomatsalsa:

2 stora tomater
1/2 röd paprika
1/2 rödlök
en bit röd chili
en vitlöksklyfta

en halv pressad lime
lite olja (oliv eller raps)
torkad basilika
salt och peppar

Finhacka tomater, paprika, rödlök och chilin. Pressa vitlöksklyftan och häll över vinigrett ingredienserna, servera direkt som tillbehör till burgarna, bröd eller vad du föredrar. Salsan passar att spara några dagar i burk och ta fram när så önskas, tänk bara på att den kan hålla vampyrer borta eftersom vitlöks-smaken förstärks.







Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

aprilmorgon

En plats där jag samlar mina recept som får mig att må bra.

RSS 2.0