raw buckwheat porridge

Om man bortser från bovetets blötläggning så är den här frukosten enkelt, snabb, god och mättande.
Rå bovetegröt:
1 dl krossat eller helt bovete (ca)
1 stort äpple
En liten bit färsk ingefära
Kanel
Svarta vinbär
1. Blötlägg bovetet över natten och skölj det noga på morgonen så att det klisterliknande försvinner.
2. Hacka äpplet grovt och riv lite ingefära.
3. Mixa ihop allt med hjälp av en stavmixer och smaka av med kanel.
4. Servera med frukt, bär och mer kanel. För de som önskar passar självklart mjölk till.

omega 3 smörgås

Här kan vi snacka om en smörgås laddad med omega 3, släng dig i väggen omega 3 piller, jag äter hellre detta! Brödet har jag bakat med massor av krossade linfrön, laxen och avokados är också naturliga källor till omega 3!
Omega 3 smörgås:
En skiva bröd med krossade linfrön
Några skivor gravad lax
Avokado
Rödlök
Citron

Banan, mandel och dadel energikaka

När det var dags för min mamma att åka Vasaloppet gjorde jag de här energikakorna till henne. Det verkar som om kakorna gav resultat för hon gled in på en fantastisk tid och har inte klagat värst mycket om träningsvärk eller trötthet! Receptet kommer från den här bloggen http://ohsheglows.com/, därför används amerikanska mått
Banan, mandel och dadel energikaka:
1/4 cup dadlar
1/4 cup torkade banan bitar
1/3 cup mandlar
Skiva en eller två bananer tunt och lägg ut på en smord bakplåt, eller en plåt täckt med bakplåtspapper.
2. Torka bananbitarna i 80 grader varm ugn i 2-3 timmar, det kommer att lukta banankaka i hela huset.
3. Mixa dadlarna grovt i en matberedare och häll även i de torkade bananbitarna. Kör i 1-2 minuter.
4. Mixa mandlarna grovt för sig, mixa därefter ihop allt.
5. Rulla ut degen, förslagsvis mellan plastfolie för att det inte skall kladda, skär i lagom stora bitar och förvara i kylskåpet om inte allt slinker ner i magen direkt!




Super sallad

Det här var nog en av de saftigaste och godaste salladerna jag har ätit! Egentligen är innehållet inget speciellt med tillsammans blev det fantastiskt!
Super sallad:
Squash
Isbergssallad
Färsk broccoli
Morot
Paprika
Rödlök
Chili
Blad persilja
Citron
Vitlök
Äppelcidervinäger
Örtsalt och nymalen peppar
Eventuellt färska champinjoner
1. Finriv squashen och moroten som långa spagettis.
2. Dela broccolin i mindre bitar
3. Finhacka isbergssallad, chili, paprika, rödlök, vitlök och persilja. Skiva eventuellt champinjoner.
4. Blanda ihop allt, pressa över citronsaft, ringla över rikligt med äppelcidervinäger och salta och peppra.
5. Låt gärna dra lite så att smakerna kan utvecklas, servera som en rätt i sig eller som ett tillbehör beroende på hur hungrig du är.


Ugnspankaka med keso

En annorlunda ugnspannkake-liknande efterrätt eller mellanmål, som jag åt ute i vårsolen med tinade blåbär och jordgubbar från i somras plus lite kanel.
Keso ugnspannkaka (1 portion):
2 ägg
1/2 dl havremjölk
1/2 dl keso
2 msk malda havregryn (som mjöl)
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. blanda ihop alla ingredienserna och häll upp i en lagom stor form
3. Grädda i 15- 20 minuter eller tills den har fått en fin färg och den ljuvliga doften börjar sprida sig.
4. Servera med förslagsvis bär och kanel, eller äpplemos...?
