dolma



Dolma har en väldigt speciell smak ifrån de inlagda vinbladen, efter ett restaurang besök i USA blev detta en av mina favoriter. Det är relativt tidskrävande och pyssligt, men i min mening är det värt jobbet! Jag har valt att använda bulgur istället för ris.

Vinbladsdolma (ca 30 stycken):

200 g inlagda vinblad
2 st gul lökar
olivolja (till fräsning)
2 dl bulgur
0,5 dl bladpersilja (färsk)
0,5 dl dill (färsk)
0,5 dl mynta (färsk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 dl kokande vatten
0,5 dl olivolja
1 st citron, varav 2 msk pressad saft

1. Skölj av vinbladen, lägg dem i kokande vatten i fem minuter och låt därefter rinna av.
2. Skala och finhacka lökarna, fräs i olivolja. Rör ner bulguren i löken tillsammans med de finhackade örterna och salt och peppar. Häll över 3 dl av vattnet och låt koka under lock. Låt svalna så att du kan hantera att rulla in "risotton" i bladen.
3. Fördela fyllningen på alla vinbladen förutom 5 stycken. Rulla ihop och lägg rullarna tätt intill varandra i en stor kastrull, tillsätt 2 dl vatten eller så mycket som krävs för att knappt täcka dolmarna. Ringla över lite olivolja och pressa över citronsaften. Täck med vinbladen som blev över och en tallrik som fungerar som tyngd.
4. Koka upp och låt sjuda på svag värme i en timme, låt de därefter svalna i sitt spad.

Gott att äta med tabulle, linsröra, dipp, sallad eller liknande!




Fyllning



Rullning




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

aprilmorgon

En plats där jag samlar mina recept som får mig att må bra.

RSS 2.0