oat pizza with january chanterelles

På morgonens skogspromenad tittade ett par kantareller fram, mina fina januari kantareller hamnade sedan på en havrebotten pizza. Min syster tyckte att bottnen påminde mer om knäckebröd än pizza, kanske är det bäst att inte ha en vanlig margarita pizza i tankarna.
Pizzan gjordes dagen efter nyårsafton, den får dig inte att må dåligt eller känna dig pluffsig. Bottnen är gjord på havregryn, linfrön och kryddor, den är mest till för att få lite pizza känsla och mättnad. Mellan toppingen och bottnen är en himelskt god tomatsås, som slutligen toppas med vad du kan finna i skog och skafferi.
Pizza bottnen:
3 dl havregryn
1/2 dl vatten
1 msk linfrön
1 msk olivolja
dina favorit örter torkade, timjan, rosmarin, basilika och oregano...eller allihop! Ungefär en tsk vardera
örtsalt
Mixa havregryn och linfrön i en matberedare till en mjöl-liknande blandning. Mixade linfrön ger kroppen massor med nyttiga omega 3 fetter, medan hela linfrön är bra för magen. Varför inte pudra i lite extra linfrön för magens skull. Mixa därefter i övriga ingredienser, det skall vara hanterbart att kavla ut. Är det för torrt, tillsätt lite extra olja eller vatten, är det för kladdigt, tillsätt istället lite extra havre mjöl.
Tomatsås (det blir mer än nödvänldgt, men den är god att spara och även att toppa pizzan med):
En förpackning passerade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
massor av torkade eller färska kryddor som du tycker om, et passar med samma som i bottnen
olivolja
Fräs vitlöken i olja och rör ner resten av ingredienserna, låt små puttra så länge du orkar vänta för att den skall bli krämig och smakrik. Såsen passar utmärkt att förvara i en tät försluten glasburk i kylen, på så sätt kan du snabbt slänga ihop en maträtt.
Sätt in en bakplåt i ugnen och värm till 175 grader. Ta ut plåten och kavla ut havre degen tunt, på så sätt blir den knaprig och god, baka i cirka 10 minuter tills den har fått lite färg.
Tag ut ur ugnen och bred på ett tjockt lager med tomatsås och toppa med vad som önskas. I mitt skafferi hittade jag svarta calamari oliver, röd paprika, kidney bönor, rödlök och kantareller. Kantarellerna saltade och pepprade jag lite för att få fram mer smak. Baka i ugnen tills den ser färdig ut, cirka 10 minuter och toppa med lite roccula.





Kommentarer
Trackback