fänkålsråg



När jag bakar bröd brukar jag ta vad vi har och vad jag känner för. I julas fick jag den fina kokboken "Året runt med Saltå kvarn", där hittade jag ett recept på fänkålsråg och den här gången bestämde jag mig för att följa receptet till punkt och pricka, till och med så noga att matvågen åkte fram!

Fänkålsråg, 3 bröd

Dag 1
3 msk fänkålsfrö, stötta
360 g rågkross
75 g linfrön
210 g solroskärnor
7 g salt
7 dl vatten, kokande

Rör ihop ovanstående ingredienser och täck noga med plastfolie. Låt stå till nästa dag.

Dag 2
75 g jäst
3 dl vatten, 37 grader
200 g sirap
Gårdagens blandning
90 g pumpakärnor 
420 g grovt rågmjöl
360 g vetemjöl special

Lös upp jästen i Tillsätt siap och blandningen från dag 1. Rör ner pumpakärnor, rågmjöl och vetemjöl special. Det blir en kladdig med tung deg, om du har en maskin låt den arbeta i 15 minuter eller som i mitt fall 30 minuter för hand. Låt säsa övertäckt i bunken i 30 minuter, smörj under tiden 3 bakformar. Klicka i degen i formarna och strö över lite rågmjöl. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Sätt in formarna i mitten vaugnen och sänk värmen till 200 grader. gradda i 50 minuter, låt därefter bröden vila inlindade i bakhandukar till nästa dag.





salad



Hemma hos oss är en salad ett självklart tillbehör till måltiden. Egentligen är det inte svårt alls, men det finns inget tråkigare än en sallad med endast isbergssallad, gurka och tomat. Det finns tusentals sätt att piffa upp en sallad och göra den mer spännande. Ett tips är att "leka" med texturerna, som krispigt mjukt m.m. Att använda sig av flera olika ingredienser blir ofta bara bättre när det gäller sallad. En god dressing är också pricken över i:et. Kvällen sallad bestod av följande.

Roccula
Blad salad
Cocktail tomater
Rödlök
Morot
Pumpakärnor
Mozzarella

Dressing:
Lika delar rapsolja som vatten
Äppelcidervinäger
En liten skvätt linfröolja
Örtkryddor
Örtsalt och svartpeppar


Hacka och blanda precis som du vill, gör gärna en stor mängd dressing eftersom den blir ännu godare av att stå och dra ett tag.


Andra smaskigheter att ha i sallad är broccoli, bönor, kapris, majs, soltorkade tomater, äpple, vit- eller rödkål, olika sorters sallad, persilja eller andra goda färska örter, endast din fantasi sätter stop! När det gäller dressingen är det lika dant, varför inte använda balsamvinäger eller kanske senap?!


tomato soup



Här kommer ett recept på en av de enklaste tomatsopporna någonsin! Den är jätte god och går väldigt snabbt att göra.

Tomatsoppa (ca. 2 portioner):

2 förpackning passerade tomater
cirka en halv passerade tomater-förpackning vatten
1 msk tomatpure
3-4 tsk valfria kryddor, förslagsvis oregano, basilika, timjan
salt och peppar

Häll i alla ingredienserna i en kastrull och koka upp, smaka av med eventuellt mer tomatpure som ger en fylligare smak och kryddor. Önskas en mer krämig smak kan även något mjölk eller grädd liknande tillsättas.



sweet potato fish bake

Kameran glömdes helt bort i all hunger, men jag fick några "före bilder". Det här receptet var väldigt enkelt och gör vanlig vit fisk som ibland kan vara lite tråkig mer spännande tillsammans med den söta sötpotatisen.

Sötpotatis bakad fisk:

400 g torsk filé eller liknande
frysta haricot verts, skall täcka bottnen på en ugnsplåt eller form
1 förpackning krossade tomater
4 cm färsk ingefära, riven
1 rödlök
1 liten eller en halv purjolök
2 st stora sötpotatisar
2 dl créme fraiche
salt, peppar
olja

1. Häll ut haricot verts i en ugnsform så att det täcker bottnen. Hacka rödlöken och fräs den i lite olja, tillsätt de krossade tomaterna och 2/3 delar av ingefäran. Salta och peppra efter egen smak. Låt koka upp.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och riv sötpotatisen, blanda med creme fraiche, resten av ingefäran och salts och peppra.
3. Toppa haricot vertsen med tomatsåsen, skär fiskfiléerna i bitar och fördela jämt över bönorna och såsen. Hacka purjolöken och strö över.
4. Avsluta med att fördela potatisblandningen som ett lock över fisken. Baka i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills potatisen fått fin färg och blivit mjuk. Du kan behöva lägga över lite folie om den får för mycket färg, tiden är också lite osäker så håll koll och smaka dig fram.








(En bild av kantbiten, efter att hungriga jag varit framme)!
Receptet hittade jag på den här bloggen:

http://emmaskök.se/2010/03/en-lite-annorlunda-fiskgratang/

banana breakfast cake/bake



Kakor är inte min favorit, men det finns några undantag däribland BANAN KAKA! På sistone har jag upptäckt att kombinationen av varm banan och kanel skapar en doft som påminner om just banan kaka. Egentligen vet jag inte vad man skall kalla det här receptet, det påminner lite om kaka men skulle lika gärna kunna kallas bakad gröt eller bröd, kolla in ingredienserna och bestäm själv. Hur som helst smakar det gott och man skulle kunna blanda i nästan vad som helst, jag skall testa mig fram med bland annat äpple och kokos. Det bästa med receptet förutom att det är gott är att det går så snabbt att tillaga med hjälp av mikron.

"Banan frukost kaka" (fick inspiration från ett utländskt recept och använde därför Amerikanska måttsatser):

2/3 cup havregrynsmjöl
4 tbsp havregryn
1/2 tsp bakpulver
2 tbsp chia frön
1 tsp kanel
2/3 cup mosad banan
1/3 cup havremjölk eller kokosmjölk
1 ägg

1. Blanda ihop de torra ingredienserna.
2. Rör i bananen, mjölken och ägget.
3. Häll/ klicka upp smeten i två små formar som tål värme, smörj dem gärna med lite olja om du tror att det behövs.
4. Kör i mikron i 4.30-5 minuter. Låt svalna 3-5 minuter innan du äter.
5. Servera med valfritt tillbehör, förslagsvis lite extra banan eller bär.





indian lentils



Jag älskar linsröror! Den här har en Indisk smak och är fantastisk krämig, av 3 dl röda linser blev det ett helt fyllt lerkärl. Tanken var att denna röra skulle vara ett tillbehör, men den var så uppskattad att den blev huvudrätten och snabbt var uppäten, även om vi endast var två personer.

Indisk linsröra:

6 dl vatten
3 dl röda linser
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
2 cm färsk, riven ingefära
olivolja
salt
en knippe färsk bladpersilja, eller motsvarande mängd fryst eller torkad

1. Skala rödlök och vitlök och hacka grovt, riv ingefäran.
2. Hetta upp oljan i en kastrull som fungerar för stekning. Lägg i rödlök, vitlök, ingefära, spiskummin och linser. Fräs någon minut.
3. Tillsätt vattnet och koka i cirka 10 minuter. Grovhacka bladpersiljan om du använder färsk och blanda i, helst skall röran ha svalnat, men det går bra att göra det när den är varm också.
4. Mixa röran med hjälp av en stavmixer till önskad konsistens, smaka av med salt.


dolma



Dolma har en väldigt speciell smak ifrån de inlagda vinbladen, efter ett restaurang besök i USA blev detta en av mina favoriter. Det är relativt tidskrävande och pyssligt, men i min mening är det värt jobbet! Jag har valt att använda bulgur istället för ris.

Vinbladsdolma (ca 30 stycken):

200 g inlagda vinblad
2 st gul lökar
olivolja (till fräsning)
2 dl bulgur
0,5 dl bladpersilja (färsk)
0,5 dl dill (färsk)
0,5 dl mynta (färsk)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
5 dl kokande vatten
0,5 dl olivolja
1 st citron, varav 2 msk pressad saft

1. Skölj av vinbladen, lägg dem i kokande vatten i fem minuter och låt därefter rinna av.
2. Skala och finhacka lökarna, fräs i olivolja. Rör ner bulguren i löken tillsammans med de finhackade örterna och salt och peppar. Häll över 3 dl av vattnet och låt koka under lock. Låt svalna så att du kan hantera att rulla in "risotton" i bladen.
3. Fördela fyllningen på alla vinbladen förutom 5 stycken. Rulla ihop och lägg rullarna tätt intill varandra i en stor kastrull, tillsätt 2 dl vatten eller så mycket som krävs för att knappt täcka dolmarna. Ringla över lite olivolja och pressa över citronsaften. Täck med vinbladen som blev över och en tallrik som fungerar som tyngd.
4. Koka upp och låt sjuda på svag värme i en timme, låt de därefter svalna i sitt spad.

Gott att äta med tabulle, linsröra, dipp, sallad eller liknande!




Fyllning



Rullning


zucchini pasta with mushroom sauce



Har gått och funderat på det här med zucchini pasta ett tag, testade det idag och det blev en helt klar ny favorit. Jag brukade älska pasta, speciellt spagetti som man med hjälp av en sked och gaffel kunde rulla upp, men det här är bättre. Zucchinin suger upp såsen och jag har inget annat att säga än TESTA!

Zucchini pasta (1 portion):

1 zucchini

Riv långa spagettis med hjälp av ett rivjärn. Använd inte mitten av zucchinin.

Svampsås:

champinjoner
3/4 rödlök
1 vitlöksklyfta
havre mjölk eller grädde
soja
nymald salt och peppar
rapsolja
ev. chiliflakes

Fräs vitlök, rödlök och hackade champinjoner i rapsoljan. Häll på önskad mängd mjölk/ grädde och soja. Salta och peppra och dekorera eventuellt med lite chiliflakes.

Toppa zucchinipastan med svampsås och förundras av de goda smakerna.
Smaklig måltid!


green monster with mango and pear




Jag hade något att fira, jag var värd det och jag var sugen, därför blev det en lyxigare variant av en vanlig grön dryck (eller vad man skall kalla det?!). Även denna gången lät jag den bli lite tjockare så att det gick att äta med sked, jag gillar glasskänslan. Har kommit på att för mig handlar mat väldigt mycket om textur, hur det känns att äta det. Jag älskar mjukglass konsistensen, och rör därför alltid runt i glass för att göra min egna mjukglass. Kanske är det just därför som den gröna drycken inte alls längre är dryck utan SPENAT MJUKGLASS? ;)

Grön (..?..) mango och päron:

spenat
havremjölk
söt och mjukt päron
fryst mango

Mixa ihop och njut!

taco something new?



Så blev det äntligen fredag igen och vi slog på stort med...(trumvirvel)...TACOS, hur många är det inte som äter tacos en fredag?! Därför så började jag tänka på nya tillbehör. Ikväll blev det chili, lime, rucola, rivna morötter, röda linser, guacamole med vitlök och chili och champinjoner. Senare tänkte jag på mangochutney, pesto och massa andra saker tills jag insåg att jag helt gått ifrån "taco mat".  Jag kan verkligen rekommendera att göra egna tortilla bröd och skippa det konstgjorda blandningen av tacokrydda. Läs på baksidan av ett paket och krydda med e kryddor som du känner igen som chilipeppar, spiskummin, oregano, paprikapulver, vitlök, lök, salt m.m., skippa alla E-nummer och andra skumma saker! Eller varför inte testa något nytt som curry och kanel, min nya favorit...fast vänta nu kanske det inte räknas som taco igen..

vitamin juice



Jag hör hur barren släpper grankvisten och faller ner mot golvet, min gran skulle behöva lite ny energi precis som jag. Gjorde därför denna vitamin dryck, tyckte dock att den var lite söt.

Vitamin juice:

1 apelsin
1/2 liten banan
ca. 1 dl havremjölk
1 tsk färsk ingefära

Skala apelsinen med knic och skär bort allt vitt, dela i bitar och mixa tillsammans med resterande ingredienser. Skulle nog vara gott om någon av ingredienserna var frysta så att det blev lite mer drink eller glass känsla. Toppa eventuellt med lite pudrad kanel.

hummus burger



Det har gått mer än ett halvt år sedan jag var i Texas, kanske var det därför som jag blev sugen på en burgare idag? Hade ont om tid och gjorde hummus som jag formade till en burgare, tinade en fralla på bovete och linfrön som jag tidigare bakat, skivade lite lök och tog ett par salladsblad, vipps hade jag en vegetarisk smaskig hummus burgare!

Hummus:

Kokta kikärtor
Pressad citron juice
Olja/ vatten
Äppelcider vinäger
Chili
Cayennepeppar
Oregano
Curry
Salt och peppar

Mixa allt med en stavmixer.

flaxseed bread



Det är bekvämt med långpanne-bröd eftersom man inte behöver rulla så bullar, det är bara att trycka ut på en plåt.

Linfröbröd i långpanna:

50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 msk honung
1/2 msk salt
1 dl linfrön
3/4 dl solrosfrön
6 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

1. Smula jästen och rör ut med lite av den fingervarma mjölken. Häll i resten av mjölken och blanda i honung, linfrön och solrosfrön.
2. Arbeta in hälften av mjölet (rågsikten och vetemjölet), därefter strö över lite i taget och arbeta in det i degen. På så sätt får du en fin deg som jäser bra.
3. Strö över saltet och arbeta in, väntar man med saltet lite så kladdar degen mindre, arbeta in så mycket mjöl så att degen är hanterbar. Var hellre för snål med mjölet än tvärt om.
4. Låt jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats i 40 minuter.
5. Tryck ut degen i en långpanna med fuktade eller mjölade händer, låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
6. Värm ugnen till 225 grader och baka brödet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter eller tills det har fått en fin färg och låter lite i håligt när man knackar på brödet.
7. Låt svalna utan bakduk på ett galler för att behålla brödets skorpa.












green monster



Grön monster?! Det är vad det kallas i USA, en dryck som är läskigt grön men fullproppad med smaskigheter och energi. Idag valde jag att använda fryst spenat eftersom vi inte hade färsk hemma. Jag gjorde även "drycken" lite tjockare så att jag kunde äta det med sked.

Grön dryck (ta ingrediensernas mängd efter tycke och smak):

2 nävar spenat
1 banan (går även att använda äpple, mest för lite sötma)
ca. 2 dl mjölk (använde havremjölk)
ev. lite kanel

Mixa ihop alla ingredienserna till lagom konsistens och drick direkt. Det är även väldigt gott att använda sig av fryst banan eller äpple för en svalkande och nästan glass liknande känsla.



banana oat energy bar



Perfekt att ta med sig i farten till skola, jobb eller träning. Helt naturliga råvaror och inget socker eller smör. Det är bara att röra ihop ingredienserna, baka i ugnen och stoppa i munnen! Konsistensen är lite som en energikaka, det är bananen som gör den lite seg. Det är gott att även blanda i frön och nötter för mer mättnad och tuggmotstånd.

Banan och havregryns energikaka:

3 dl havregryn (eller liknande, hällde även i lite råg- och dinkelflingor)
2 väl mogna bananer
5 färska dadlar
1 msk linfrön
1/2 msk kanel
2 cm riven ingefära (valfritt)

1. Kärna ur och finhacka dadlarna.
2. Mosa bananerna och rör ihop med övriga ingredienser.
3. Tryck ut i en form eller forma till "små prinskorvar".
4. Baka 175 grader cirka 20 minuter, eller tills det börjar dofta banan kaka och se färdigt och fint ut.
5. Skär i så små eller stora bitar du önskar.
6. Njut!







oat pizza with january chanterelles



På morgonens skogspromenad tittade ett par kantareller fram, mina fina januari kantareller hamnade sedan på en havrebotten pizza. Min syster tyckte att bottnen påminde mer om knäckebröd än pizza, kanske är det bäst att inte ha en vanlig margarita pizza i tankarna.

Pizzan gjordes dagen efter nyårsafton, den får dig inte att må dåligt eller känna dig pluffsig. Bottnen är gjord på havregryn, linfrön och kryddor, den är mest till för att få lite pizza känsla och mättnad. Mellan toppingen och bottnen är en himelskt god tomatsås, som slutligen toppas med vad du kan finna i skog och skafferi.

Pizza bottnen:

3 dl havregryn
1/2 dl vatten
1 msk linfrön
1 msk olivolja
dina favorit örter torkade, timjan, rosmarin, basilika och oregano...eller allihop! Ungefär en tsk vardera
örtsalt

Mixa havregryn och linfrön i en matberedare till en mjöl-liknande blandning. Mixade linfrön ger kroppen massor med nyttiga omega 3 fetter, medan hela linfrön är bra för magen. Varför inte pudra i lite extra linfrön för magens skull. Mixa därefter i övriga ingredienser, det skall vara hanterbart att kavla ut. Är det för torrt, tillsätt lite extra olja eller vatten, är det för kladdigt, tillsätt istället lite extra havre mjöl.

Tomatsås (det blir mer än nödvänldgt, men den är god att spara och även att toppa pizzan med):

En förpackning passerade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 msk tomatpuré
massor av torkade eller färska kryddor som du tycker om, et passar med samma som i bottnen
olivolja

Fräs vitlöken i olja och rör ner resten av ingredienserna, låt små puttra så länge du orkar vänta för att den skall bli krämig och smakrik. Såsen passar utmärkt att förvara i en tät försluten glasburk i kylen, på så sätt kan du snabbt slänga ihop en maträtt.

Sätt in en bakplåt i ugnen och värm till 175 grader. Ta ut plåten och kavla ut havre degen tunt, på så sätt blir den knaprig och god, baka i cirka 10 minuter tills den har fått lite färg.

Tag ut ur ugnen och bred på ett tjockt lager med tomatsås och toppa med vad som önskas. I mitt skafferi hittade jag svarta calamari oliver, röd paprika, kidney bönor, rödlök och kantareller. Kantarellerna saltade och pepprade jag lite för att få fram mer smak. Baka i ugnen tills den ser färdig ut, cirka 10 minuter och toppa med lite roccula.

 








bean burgers with salsa




Snabblagad och smakrik lunch mat.

Bön burgaren:

Kidney bönor
Vitkål
Rödlök
Chili
Curry
Gurkmeja
Spiskummin
Basilika
Örtsalt

ev. olja till stekning

Finhacka vitkålen, rödlöken och chilin och mixa tillsammans med övriga ingredienser. Det är inte så noga med mängden, idag hade jag lite bönor över och mer kål, kryddorna tog jag efter smak. Eftersom det inte är några råa ägg eller liknande i så går det utmärkt att smaka av röran. Välj även hur mycket du mixar, själv tycker jag att det är gott med lite bitar som ger tuggmotstånd.

Forma smeten till runda, jämna och lite utplattade bullar och stek i panna eller baka i ugn i 200 grader, ungefär 5-10 minuter tills de har fått fin färg. Jag föredrar att steka i ugnen, speciellt om jag gör många burgare. Det finns en risk att de faller isär i stekpannan, hur som helst hade min mage inte ork att vänta på en ugn att värmas upp, därför hamnade dagens bönburgare i stekpannan.


Tomatsalsa:

2 stora tomater
1/2 röd paprika
1/2 rödlök
en bit röd chili
en vitlöksklyfta

en halv pressad lime
lite olja (oliv eller raps)
torkad basilika
salt och peppar

Finhacka tomater, paprika, rödlök och chilin. Pressa vitlöksklyftan och häll över vinigrett ingredienserna, servera direkt som tillbehör till burgarna, bröd eller vad du föredrar. Salsan passar att spara några dagar i burk och ta fram när så önskas, tänk bara på att den kan hålla vampyrer borta eftersom vitlöks-smaken förstärks.





Välkommen till min nya blogg!

aprilmorgon

En plats där jag samlar mina recept som får mig att må bra.

RSS 2.0